Acvariul din Constanta – Expozitie vie

Share

*Universul din Adancuri*

Mai mult de jumatate de milion de turisti calca pragul acvariului constantean in fiecare an, cu scopul precis de a se delecta privind diversele specii acvatice, vertebrate si nevertebrate de apa dulce sau sarata. Apoi, isi pot satisface anumite curiozitati in privinta florei si faunei din adancurile Marii Negre, ale Dunarii si ale altor ape din lume. Surprizele nu inceteaza sa apara, exemplare deosebite frapandu-i si uimindu-i. Lungimea unora dintre pestii expusi aici poate ajunge pana la 2 m.

Cu o vechime de 60 de ani, Acvariul din Constanta este cel mai impresionant din tara. Este amplasat pe Faleza Cazino, la malul Marii Negre si prezinta peste 1000 de exemplare. Expozitia vie are amplasat in centru un bazin imens, cu o colectie impresionanta de sturioni,  iar acvariile sunt dispuse de jur imprejurul acestuia.

Sute de specii de vietuitoare, provenind din diferite zone geografice, s-au reunit aici pentru a incanta privirile admiratorilor.  Fauna marina este cea mai reprezentativa, provenind din Marea Neagra si Mediterana. Fauna exotica isi are originea la tropice.

La Acvariul din Constanta, speciile autohtone se simt ca la ele acasa (crapul, carasul, rosioara, platica, somnul, salaul, bibanul, stiuca), dar nici cele migratoare sau exotice nu se lasa mai prejos (piranha, pestele cutit, pestele lopata, pestele pisica, calutul si stelutele de mare). Alte categorii de pesti au denumiri mai putin cunoscute, cum ar fi: vulpea de mare, dragonul sau vipera de mare, scorpia de mare, cocoseii de mare, pestele inger, acul si ata de mare. Unele dintre acestea sunt extrem de veninoase: pestele leupisica de mare, scorpia de mare,  dragonul de mare, numit si dracul de mare.

Cea mai bogata colectie de sturioni din lume o intalnim aici, acestia evidentiindu-se prin dimensiune (peste 1,5 m) si longevitatea lor in captivitate, traind pana la 20 de ani. Niciuna dintre cele patru specii de sturioni nu este absenta: morunul, pastruga, nisetrul, cega.

O seductie ispititoare o reprezinta pestii marini de recif: pestele clovn, ariciul de mare, pestele chirurg, adevarate bijuterii acvatice. Varietatea coloristica ii face foarte atractivi, nuantele intense de galben, albastru sau verde ii scoate din anonimat.  

Un exemplar reusit este si murena, indragostita de zonele in care apele sarate se intalnesc cu cele dulci. Deseori este confundata cu un sarpe, datorita corpului sau alungit. Este un animal timid, pozitia ei favorita fiind cu corpul ascuns in gaura unui recif sau printre stanci si cu capul afara.

Tocmai din Amazon vine somnul cu coada rosie, un mastodont care poate ajunge pana la 2 m si 80 kg. Din pacate, cei din acvariu vor ramane fara urmasi,  neputandu-se reproduce in captivitate.

In aceasta perioada de extrasezon, preturile la Acvariul din Constanta sunt reduse cu mai mult de jumatate  fata de cele practicate in toiul verii. Diferentele sunt de la 8 lei in prezent, la 20 lei in sezon plin. Elevii si studentii beneficiaza de discount.

Un aspect asupra caruia as vrea sa va atrag atentia este sa evitati, pe cat posibil, sa vizitati Acvariul in zilele innorate, nepermisibile plajei. Multora le va veni aceasta idee, iar cozile devin interminabile. Nu cred ca este prea placut sa astepti 1-2 ore la rand, pentru a intra in acest minunat univers acvatic, cu capsa pusa, plictisit si obosit. Placerea va fi stirbita considerabil.

In zilele insorite, ce poate fi mai placut decat o motaiala pe-un sezlong la malul marii, in adierea usoara a brizei marine? Litoralul romanesc are multe de oferit, fie ca e vorba despre Constanta, Mamaia, SaturnNeptun sau Mangalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.