* La Mama Luța – cadru de vis, simplitate rustica
* trecerea de la deceptie la extaz
Dupa cateva incercari virtuale esuate, atentia mi-a fost atrasa de un loc mirific, in apropierea orasului Alba Iulia. Denumit popular “La Mama Luța” si, oficial, “Izvorul Muntelui”, este situat chiar la jumatatea drumului pe care aveam de gand sa-l strabatem in acea zi. Review-urile erau apreciative, asa incat am sunat si am facut o rezervare pentru ziua de vineri. Din pacate, nu aveau disponibila cabana care ne interesa pe noi: “Cireșica”, asa ca a trebuit sa ne multumim cu “Vișinica”, sora ei mai mica. Interlocutorul s-a simtit dator sa ne avertizeze ca acordurile muzicale de la restaurant vor rasuna pana tarziu in noapte. Am apreciat corectitudinea si i-am spus ca nu ne deranjeaza.
Pe Valea Ampoiului – susur cristalin si ciripit de pasarele
Situat la 12 km de Alba Iulia, pe Valea Ampoiului, la poalele Muntilor Apuseni, satul Ampoița apartine comunei Meteș. La intrarea in incinta locatiei, am fost impresionati de cadrul natural de vis, de mediul rustic, plin de verdeata, de susurul paraiasului pe care a trebuit sa-l traversam pentru a ajunge in parcarea spatioasa, gratuita.
Imediat ce am trecut de indicatorul care ne anunta ca am ajuns la destinatie, am localizat receptia. Impresia nu a fost grozava, avand in vedere ca nu era nimeni prin preajma, iar usa intredeschisa la o anexa a bucatariei ne-a oferit imaginea unei angajate care spala vase. Sesizandu-ne prin preajma, a dat de veste Mamei Luța, care si-a facut aparitia. Dupa introducere, ne-a fost pusa la dispozitie o indrumatoare catre cabana.
Prima impresie – groaznica
Ne-a frapat atat exteriorul vilei, cat si interiorul. In sens negativ. In interior ne-a izbit un miros puternic de aer inchis, de lemn incins, cu un usor iz intepator, cu senzatia de vechi. In combinatie cu alura mult prea rustica si cu lipsa luminii naturale, prima impresie a fost deprimanta. Saltelele pareau denivelate si inconfortabile. Obisnuiti cu modernismul epocii in care traim, ne-am aratat nemultumiti de conditiile precare. Cum altceva disponibil nu aveau, gazdele s-au straduit sa ne sara in ajutor, trimitandu-ne la concurenta. Dragut din partea lor, dar avand in vedere ca potentiala locatie era intr-un sat vecin, la un pret dublu, nu am fost prea entuziasmati. Fiind seara, iar noi obositi de pe drum, nu mai aveam elanul necesar pentru a mai face alte investigatii si ne-am hotarat sa ramanem. Bine am facut!
Cabana Vișinica – confortabilitate rustica
Rustica de la A la Z, construita complet din lemn, umila, la parter gazduieste o camera cu doua paturi maricele, baie proprie, terasa, frigider, spatiu suficient pentru 3 persoane. La etaj, cu intrare separata, alta camera mai mare, cu baie proprie, 3 paturi, dintre care unul dublu, terasa, ideala pentru 4 persoane. Fiecare camera – 90 RON, cu mic dejun inclus. In fata cabanei, o masa cu scaune si o livada cu pomi fructiferi. Design acaparator, libertate, intimiditate, spatiu din belsug, racoare. Am deschis larg ferestrele si am plecat sa luam cina la restaurantul din curte.
Curtea si terasele – intime, discrete, largi, numeroase
*exteriorul domina interiorul si echilibreaza balanta
Ce ne-a impresionat cel mai mult la aceasta locatie a fost curtea interioara. Desfasurata pe o suprafata considerabila, detine un tezaur natural abundent si este desprinsa parca din povesti. Foisoarele sunt nenumarate, la distanta suficienta unul de celalalt, astfel incat nu exista riscul de-a fi perturbat de discutiile vecinilor. Sunt ingradite partial, pentru a-ti putea oferi atat intimitate, cat si o priveliste impozanta. Copiii beneficiaza de mici spatii de joaca amenajate cu tobogane, leagane si nisip cu jucarele. De asemenea, se pot bucura de prietenia pisicutelor si-a cateilor, cat si a animalelor tinute in tarc, fericite ca li se acorda atentie. In mod special, magarusul si capritele.
Meniul – ieftin si gustos
Trecand cu vederea paharele spalate superficial si nestiinta chelneritei cand a fost intrebata despre un detaliu culinar, mancarea a fost gustoasa, iar preturile decente. Din meniu a lipsit ciorba de pui si cea de perisoare, din care nu mai ramasese decat o portie, asa ca am ales o ciorba de vacuta (11 lei), o mamaliguta cu branza si smantana (9 lei), salata (4 lei) si un platou taranesc, cu ceafa de porc, piept de pui, carnati, slanina, cartofi prajiti, ceapa rosie, castraveti, rosii, ardei (25 lei – portie pentru doua persoane). Bineinteles, nu puteau lipsi mult-vestitele placinte pe lespede (4,5 lei/portia). Totul a fost delicios, iar portiile generoase.
A doua impresie – fabuloasa
Spre surprinderea noastra, cand ne-am intors in camere dupa cateva ore, mirosul neplacut fusese inlocuit cu mireasma intensa a naturii care inconjura casa. Probabil, fusese doar o scapare a angajatilor de-a aerisi incaperile in cursul saptamanii. Ajunsi in paturi, confortabilitatea acestora ne-a uimit, iar pernele din puf si pilotele usoare si calduroase, ne-au indus un somn cu adevarat odihnitor. Dimineata am fost treziti de ciripitul melodios al pasarelelor, iar mireasma de cafea razbatea prin fereastra intredeschisa. Nu voi uita curand noaptea tihnita pe care mi-a oferit-o aceasta simpla cabanuta, fara fite si modernisme inutile.
Petrecerea de vineri seara
Obositi dupa un drum anevoios, iar a doua zi avand de parcurs un traseu dificil, am fost nevoiti sa ne retragem devreme, ratand petrecerea de inceput de weekend. Parcarea se umpluse deja, predominand autoturismele cu numar de Alba, semn ca locatia este foarte apreciata in zona. In paturile confortabile, somnul ne-a luat instantaneu. Haios a fost ca am adormit pe ritmuri lautaresti, care ne-au alungat visele, si ne-am trezit in triluri de pasarele, odihniti si pregatiti de drum.
Micul dejun – inclus in pret
Cafeaua a fost la discretie, servita la masa din fata cabanei. A urmat micul dejun, format din: lapte de tara sau ceai de fructe, paine cu unt si dulceata, papara (omleta) cu branza sau cu de toate (branza, carnat afumat, ciuperci, slanina afumata). Sa le luam pe rand: cafeaua foarte slaba, ceaiul n-a fost grozav, laptele cald si proaspat muls – minunat, papara cu branza – delicioasa, cea cu de toate – gustoasa, dar greoaie. Era de asteptat, dupa cate includea. In concluzie, micul dejun a fost copios si inclus in tariful de cazare.
Obiective turistice ratate
Din nefericire, timpul nu ne-a permis sa ne bucuram de toate frumusetile care ne inconjurau sau sa vizitam obiectivele locale, precum: Muntii Calcarosi, Pestera Liliecilor, Cheile Ampoitei, Piatra Boului, Piatra Varului, Lacul Iezer, Manastirea Ramet, Cetatea Alba Iulia, iar ceva mai departe Pestera Scarisoara. Sa nu mai vorbim de faptul ca, doar daca escaladezi micul deal din curtea complexului, ajungi in Paradis.
Vom reveni
Cu promisiunea de-a ne intoarce curand, pentru a dezlega misterele inconjuratoare, ne-am luat la revedere de la Mama Luța si de la Ardeal. Vom reveni cu noutati din zona, imediat ce vom lua act de ele.
Pro: ieftin, confortabil, personal amabil, mancare gustoasa, portii indestulatoare, cadru natural, curte vasta, suficiente foisoare, spatiu de joaca pentru copii, locuri de parcare gratuite, obiective turistice, ciripit de pasarele, susur de izvoare, feerie…
Contra: camere neaerisite, vesela insuficient igienizata, personal nedocumentat corespunzator, preparate absente din meniu…
Liste de meniu
Una peste alta, un loc care merita vizitat. Sunt convinsa ca intre timp se vor remedia micile neplaceri, astfel incat turistului sa-i ramana numai amintiri placute si sa revina cu drag ori de cate ori va simti nevoia unei oaze de liniste intr-un cadru de vis.
Daca si voi ati trecut prin acest loc, va astept cu sugestii turistice si recomandari.