Cetatea Rupea – ruina renascuta, monument istoric in judetul Brasov

Share

• mandra dupa restaurare, isi inalta triumfatoare turnurile dominante
• regenerata din propria cenusa

vedere din turn

Cetatea Rupea 6

un coltisor din cetate

Traversand judetul Brasov, in drumul nostru spre Targu Mures, ne-a atras atentia o constructie medievala, impunatoare, care parca ne imbia sa facem o mica escala pentru a-i trece pragul. Nu am putut rezista tentatiei si am mers sa vizitam Cetatea Rupea, bijuteria din Dealul Cohalmului, construita pe un masiv de bazalt.

pe trepte

Cetatea Rupea 4

Cetatea Rupea 7

Pe ruta Brasov – Sighisoara, mergand pe DN13/E60, Cetatea Rupea este imposibil de ratat. Vizibila din drumul national, reprezinta un important obiectiv turistic pentru turistii care ajung in zona. Acopera o suprafata de 11 ha, cu ziduri, turnuri si curti interioare, Te cuprinde infiorarea, afland cata istorie zace intre peretii acestei fortarete.

Poarta Cetatii

pe aleea Cetatii

Cetatea Rupea 5

Istorie

Una dintre cele mai vechi vestigii arheologice ale Romaniei, Cetatea Rupea dainuie din anul 1324, cand sasii rasculati impotriva regelui Carol Robert al Ungariei s-au refugiat in interiorul cetatii. In secolul al XV-lea a fost atacata si jefuita de turci. Ocupand o pozitie strategica, la imbinarea drumurilor care faceau legatura intre Transilvania, Tara Romaneasca si Moldova, Cetatea a reprezentat o fortificatie, dar si un refugiu pentru populatia din zona. Cand in secolul al XVIII-lea a izbucnit epidemia de ciuma, supravietuitorii s-au adapostit in interiorul cetatii.

 

incarcatura istorica

zidurile Cetatii

Orasul Rupea vazut din Cetate

Cetatea Rupea 1

Cetatea Rupea 2

Cetatea Rupea 3

Devastata si parasita

Fortareata a fost devastata in anul 1643 de un incendiu, care a transformat-o in ruine. Distrugerile au continuat pana in 1790, cand o furtuna puternica i-a smuls acoperisul. De atunci si pana in 2010 a fost lasata in paragina.

Cetatea Rupea in trecut

32 de milioane de lei au imbracat-o in straie de sarbatoare

Cu ajutorul fondurilor europene, a fost posibila restaurarea acestui vestigiu. Lucrarile au costat 32 de milioane de lei si s-au desfasurat pe parcursul a 3 ani, redandu-i stralucirea in 2013. Astazi, Cetatea Rupea isi inalta triumfatoare cele 4 turnuri, dominand totul in jur.

Cetatea Rupea astazi

Privelistea – fantastica

Placerea de a arunca o privire din turnurile cetatii este una de zile mari. Spatiile largi care se deschid de jur-imprejurul fortaretei ofera vizitatorilor o panorama de vis. Intregul oras se insira pe coasta dealului, splendoarea vizuala fiind maxima cand ajungi in varful cetatii. Zidurile, turnurile si curtile interioare sunt asezate sub forma unei cochilii de melc.

superba priveliste

orasul vazut din Cetate

peisaj 1 Cetatea Rupea

peisaj 2 Cetatea Rupea

peisaj 3 Cetatea Rupea

peisaj 4 Cetatea Rupea

 

Program si preturi:

Programul de vizitare este intre orele 10.00 – 20.00 pe timp de vara, iar pretul unui bilet – 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru copii. Incinta este prevazuta cu locuri de parcare indestulatoare, aflandu-se chiar la intrarea in Cetate. Pana si drumul de acces impecabil te imbie sa pasesti inlauntrul ei. Peisajul nocturn se anunta unul spectaculos. Din pacate, nu ne-am putut bucura de el.

parcare Cetatea Rupea

Cetatea Rupea 8

Fantana

Lacusta din parcare

In parcarea generoasa, am avut surpriza sa fim intampinati de una dintre cele mai lacome insecte, o lacusta impresionanta, un exemplar deosebit, pe care nu am putut sa nu-l imortalizez. Poposise pentru cateva clipe pe acoperisul unei masini, pentru a-si face siesta. Probabil devorase in acea zi o cantitate de hrana egala cu greutatea corpului sau. Ne-am putut delecta si cu salturile ei impresionante, de circa 20 de ori lungimea corpului.

Lacusta din Rupea

Lacusta din parcare

Traseu

Distanta fata de Bucuresti este de 235 km, care se pot parcurge in aproximativ 4 ore. Traseul: Bucuresti – Ploiesti – Sinaia – Brasov – Rupea. Pe ultimele doua le desparte o distanta de 50 km.

Rupea - vedere din Cetate

 

printre ziduri

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.