*cea mai mare din tara, larga panorama din Platoul Cornesti*
*pui de leu, tigru, cangur, maimuta si mistret*
*noi exemplare anual*
*o familie de lemurieni adusa in toamna lui 2016*
Pasii ne-au fost calauziti prin Targu Mures, resedinta judetului Mures. Un oras cochet, stilat, curat, bogat in cultura si istorie, cu numeroase atractii turistice. Situat la o distanta de 341km de Bucuresti, traseul poate fi parcurs cam in 5 ore si jumatate, pe E60, trecand prin Sinaia, Brasov, Sighisoara.
Intre Brasov si Sighisoara ne-a incantat privirea o impresionanta fortareata care troneaza in varful unui deal. Este vorba despre Cetatea Rupea. Am fost atrasi de ea ca un magnet si am mers s-o vizitam. Nu am regretat.
In zona centrala a orasului Targu Mures, pe partea dreapta, se poate observa cu usurinta indicatorul spre Gradina Zoologica. Fiind insotiti de copii, acesta a fost principalul nostru obiectiv turistic din zona.
Puncte de atractie
Aflasem ca este cea mai intinsa si diversificata din tara, populata cu aproximativ 500 de animale, ca noile puncte de atractie ar fi puisorii de leu. 5 la numar, pufosi si jucausi, au fost adusi pe lume in primavara lui 2015 de doua leoaice. La scurt timp au prins viata si verii lor, doi tigrisori simpatici. Cei mai nazdravani raman puii de mandril, o specie de maimute din Africa de Sud. Ne mai putem delecta cu puii de macac, de cangur sau de diferite specii de capre.
Impresionant
Cele auzite nu ne-au dezamagit absolut deloc. Am ramas impresionati de spectacolul oferit de animale, de curatenia locului si de imensitatea spatiului presarat cu umbra din belsug a padurii care gazduieste numeroasele vietati. Spre bucuria copiilor, cele nepericuloase puteau fi mangaiate in voie, aratandu-se chiar dornice de atentia trecatorilor.
Panorama deosebita
Situata la cea mai inalta cota a orasului, in Platoul Cornesti, alaturi de un imens parc de distractii, Gradina Zoologica ofera locatarilor un spatiu larg si umbros, in cea mai mare padure din zona (stejar si carpen), desfasurandu-se pe circa 40 de hectare. Platoul deschide o larga panorama asupra orasului si vaii raului Mures. Vizitatorii beneficiaza de parcare gratuita, cu locuri indestulatoare, ferite de soare.
Mie, personal, cea mai mare incantare mi-au adus-o puii de lei, pentru prima data in viata mea avand ocazia sa-i vad live, sa ma bucur de spectacolul oferit atat de micuti, cat si de adultii care le cantau in struna. Spatiul vast si traiul alaturi de familia lor le da prilejul de-a se bucura din plin de viata, fie ea si-n captivitate.
Elefantii – doua femele
Nici elefantul nu se lasa mai prejos, fiind o adevarata bijuterie a Gradinii Zoologice. Si el se poate bucura in voie de suprafata nemarginita de care dispune, atat in interior, cat si in exterior. De fapt, este o elefantica, Tania, careia i s-a mai adus de curand o partenera, Hela. Noi nu am vazut-o in toata grandoarea ei decat pe una dintre ele, aflata in adapost si jucandu-se cu paiele aflate la discretie in preajma ei. Cealalta se ozonifica probabil in tarcul exterior. Ramasesem deceptionata in urma cu doi ani, cand am vizitat Gradina Zoologica din Bucuresti, in speranta ca voi mai vedea inca o data elefantul acela impunator de care-mi aduceam aminte din copilarie. Din pacate, nici urma de el.
Pavilionul exotic
Foarte atractiv este Pavilionul Tropical, care adăposteşte: acvariile cu pesti multicolori, terariile reptilelor şi volierele papagalilor. Fiți pregătiți să respirați aerul unei mici păduri tropicale în acest pavilion. Cu timpul, au fost atașate voliere externe la clădire, unde locuiesc păsările ornamentale.
Macac-ul evadat
Zebre, reni, girafe, mufloni, măgăruși,o vidră, vulpi, lupi, oaia cu coamă, o familie numeroasă de porci mistreți din America Latină sau manguste suricate, gâște canadiene sau gâște de Toulouse, macaci japonezi, cu toții își împart teritoriul în minunata Grădina Zoologică din Targu Mureș. Si tot aici traieste si macac-ul Otto, caruia ii place sa evadeze din cusca si sa isi petreaca timpul furand mancarea turistilor.
Lemurieni in 2016
Gradina Zoologica din Targu Mures isi completeaza periodic colectia de animale, pentru a-si pastra statutul de top. Astfel, cea mai recenta achizitie (octombrie 2016) este o familie de 11 lemurieni jucausi, cu varste cuprinse intre 1 si 2 ani. Micile primate cu cozi stufoase si dungate s-au acomodat rapid si par a fi incantate de noua lor locatie. In curand vor fi urmate si de alte surate. Proprietarii parcului intentioneaza amenajarea unui adapost exterior, astfel incat vizitatorii si, mai ales copiii, sa poata intra in contact direct cu ei.
Multumim Olandei
Unele dintre animalele de care ne putem bucura la Zoo Targu Mures au fost donate de institutii din Olanda. Dintre acestea putem aminti: 4 antilope si 3 rozatoare Mara (asemanatoare cu cangurii). Acestora li s-au mai alaturat o lebada alba, gaste ornamentale si pui de ibex, o capra salbatica din Alpi.
Spectacol in Barlogul Ursilor
Urmatorii pasi ne-au fost indreptati catre barlogul ursilor bruni, care faceau un adevarat spectacol. Gardul lor era impanzit cu o multime de martori oculari. Pandeau si se chinuiau sa prinda din zbor bucatele de paine aruncate de-un turist nedisciplinat, care nu citise regulile de ordine interioara.
Preturile de intrare la Zoo:
Adulţi – 10 lei
Copii, elevi, studenţi, pensionari – 3 lei
Bilet familial:
– 2 adulţi + 2 copii – 19 lei
– 2 adulţi + până la 5 copii – 22 lei
Programul de vizitare este defalcat in functie de sezon:
Vara: 1 aprilie – 15 octombrie: 10.00-18.00
Iarna: 15 octombrie – 1 aprilie: 10.00-16.00
Placut impresionati de minunata dupa-amiaza petrecuta in acest loc salbatic, dar si obositi dupa lunga plimbare, ne-am retras la Vila Regal, unde rezervaseram camere pentru a ne adaposti peste noapte. Ne-a parut rau ca nu am avut mai mult timp la dispozitie pentru a savura splendidele peisaje pe care ni le-a oferit aceasta locatie. Cu siguranta, vom reveni in curand. A doua zi ne-am continuat drumul spre Ocna Sugatag, destinatia noastra cea mai nordica.