- Temnita comunista devenita muzeu <>
- Lagar de exterminare pentru elita tarii <>
Valorile Romaniei comuniste au fost terorizate pana la exterminare in Inchisoarea Sighet din Maramures, numita azi, sugestiv, Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Pe scurt, Memorialul Durerii. Temnita comunista a fost dezafectata in 1977. O parte din ea a fost transformata ulterior in muzeu, fiind declarata monument istoric. Este deschisa publicului larg din 1994, prin initiativa scriitoarei Anei Blandiana, fondatoarea acestui proiect. Unic in tarile est-europene, are ca scop reconstituirea si analiza trecutul communist.
Oponentii regimului comunist
Dupa al doilea razboi mondial, prizonierii repatriati din Uniunea Sovietica erau trimisi la Sighet. Apoi au fost incarcerati elevi, studenti si tarani care se opuneau sistemului. Unii dintre ei traiesc si astazi in Sighet. Au urmat elitele intelectuale, politice si religioase, care reprezentau un adevarat pericol pentru regimul comunist. Astfel, a devenit cea mai notorie inchisoare politica din Romania.
Pedepse insuportabile
Intr-o noapte de mai a lui 1950, circa o suta de fosti demnitari, cei mai multi trecuti de 60 de ani, au fost luati pe sus de la Ministerul de Interne si transportati in dube catre Sighet. Acestia nu stiau incotro se indreapta. Politicieni, ministri, jurnalisti, istorici au fost intemnitati fara proces si condamnati la pedepse greu de suportat. Iuliu Maniu – liderul Partidului National Taranesc si fost prim ministru, Gheorghe I. Bratianu – istoric si om politic, Ioan Mihail Racovita – general al Armatei Romane sunt doar cativa dintre cei care nu au rezistat torturilor si si-au dat sufletul in penitenciar. Cincisprezece ani din viata si-a petrecut in aceasta inchisoare si Corneliu Coposu, la vremea aceea, secretar al lui Iuliu Maniu si senator in Parlamentul Romaniei dupa Revolutia din 1989.
Mortii vii
Nici mortii nu o duceau mai bine. Nu li se intocmea acte de deces si familiile nu erau instiintate despre incetarea lor din viata. Ei erau aruncati in gropi anonime, in Cimitirul Saracilor, aflat la marginea orasului Sighetu Marmatiei. Operatiunea se efectua in secret, pe timpul noptii.
Tortura si teroare
Celulele nu respectau nici cele mai elementare reguli de igiena. Detinutii erau obligati sa stea in picioare ore intregi, iar hrana era mizerabila. De trei ori pe zi, arpacas, in diferite formule. Regimul alimentar era calculat la limita suportabilitatii, cu intentia vadita de slabire treptata prin infometare. Privitul pe fereastra era interzis. Nu aveau dreptul sa scrie sau ca primeasca scrisori. Asistenta medicala lipsea cu desavarsire. Bolnavii erau maltratati pana la moarte. Cei care nu se supuneau erau inchisi in celula neagra, fara lumina sau obiecte in jur, legati de o veriga prinsa in pardoseala. Vara era canicula si iarna, ger.
Calvarul continua
Nici dupa dezafectarea inchisorii, detinutii nu au scapat de calvar. Au fost transferati in alte locuri de detentie din tara. Oare ce era mai greu de suportat, bataile crunte, foamea sau regimul de izolare?
Cortegiul sacrificatilor
Peste 20.000 de nume sunt inscriptionate pe zidurile inchisorii si-n cimitir. Pe peretii fostelor celule sunt scrijelite marturiile groazei. In curtea interioara a fost amenajat Spatiul de Reculegere si Rugaciune, pentru slava sufletelor martirizate din pricina unor culpe imaginare. In exteriorul cladirii se poate contempla si ansamblul statuar “Cortegiul sacrificatilor”.
Temnita groazei
Prima sala de la intrare este una de informare audio, peretii fiind acoperiti cu panouri documentare. Pe culoare sunt expuse portretele victimelor comunismului. Un fior rece te strabate, privind groaza de pe chipurile lor. Fostele celule, devenite sali de muzeu, sunt distribuite pe trei nivele, Unele dintre ele au fost pastrate intacte, pentru autenticitate. Este vorba despre odaile in care au murit Iuliu Maniu (parter) si Gh. I. Bratianu (etajul 2), precum si incaperile de pedeapsa (etajul 1). Camera de interogatoriu este intesata cu imagini reprezentand diferite metode de tortura. Nu lipseste nici becul orbitor menit sa maltrateze psihic condamnatii si nici masina de scris care nota marturiile persecutatilor.
Localizare si program
Inchisoarea se afla pe strada Corneliu Coposu nr.4, langa Primaria orasului Sighetu Marmatiei, judetul Maramures. Se poate vizita zilnic, intre orele 9.30-18.30 pe timpul verii si 10.00-16.00, iarna. Un ghid ar fi fost de un real folos, dar in lipsa lui, documentarea se face individual, de preferat inaintea vizitarii.
Alte obiective turistice: